VANDETS MÆRKE
AMANDA BETZ
Med en baggrund som arkitekt, har Amanda Betz specialiseret sig i at arbejde med papir. Via klip og foldninger og ved at skabe alt fra belysningsdesign til væghængte papir-tableauer, har Amanda Betz’s praksis bevæget sig langsomt og detaljeret ind i papirpulpen. Med VANDETS MÆRKE arbejder hun sig helt ind under huden på papiret via en kunstnerisk udvikling af vandmærket. Hun har i sit virke fokus på kulturbærende sammenhænge og hun benytter papiret, som en konstruktion og optik til at se verden igennem. Udstillingen sætter fokus på papirets historiske betydning og Betz undersøger papiret som både taktilt, håndværksmæssigt og kulturelt fænomen, set igennem vandmærket og det forsvindende håndværk bag – filigranologi.
Papiret husker
Amanda Betz har hentet inspiration til projektet fra Tycho Brahe, der som papirpioner i Danmark byggede sin egen vandmølle på Hven. Her producerede han sit eget papir med vandmærke til sine bøger. Betz har skabt vandmærket papir med inspiration fra Tycho Brahes teorier og kobbertryk.
Papiret har været centralt i udviklingen af det samfund vi kender i dag; vores love, videnskab, litteratur og historiske kilder er alle nedfældet på papir. For papiret husker og kan indeholde menneskelige tanker og følelser. Den danske papirindustri er i dag afviklet og dermed også Silkeborg Papirfabriks (nu Papirmuseet Silkeborg) fremstilling af seddelpapirets vandmærke, som var en del af både værdiskabelsen og pengesedlens sikkerhed. Amanda Betz har på Papirmuseet Silkeborg genskabt vandmærkets værdi gennem sit kunstneriske projekt.
Skønheden som udgangspunkt
Via arbejdet med det sanselige i lys, skygge og taktilitet, bliver det æstetiske i Amandas værker altid helt grundlæggende. Dette kommer helt frem i lyset gennem arbejdet med det translucente vandmærke. Udstillingen undersøger, forbinder og udfolder de materialer, der ligger til grund for at skabe et vandmærke i papir. I VANDETS MÆRKE tager hun udgangspunkt i skønheden i en dekoreret pengeseddel, i Tycho Brahes virke og i hørblomstens naturlige æstetik. Inspiration fra vandet, vandmøllens kraft, hørplantens fibre, astronomien, filigranologien, sekstanten og Tycho Brahes stjerne observationerne smelter sammen og er præget i papiret.
Håndværkets værdi
Omdrejningspunktet for udstillingens proces er håndværket. Papir-øseformene er grundlaget for produktionen af papirarket. Amanda Betz har udformet sine egne øseforme på Statens Værksteder og med disse fremstillet vandmærket papir i de gamle øsebøtter i Papirmuseet Silkeborg. Disse redskaber fra fremstillingsprocessen indgår som en rumlig installation i udstillingen. Håndværket bag vandmærket var så specialiseret og besværligt – og filigranologien det der direkte skabte papirets værdi. Betz belyser dette håndværk som et grundfundament i samfundsudviklingen gennem en taktil formidling. Der er udstillet alt fra tegninger, øseforme, rå hør og kobbertryk til gamle pengesedler i montrer.
Bio
Amanda Betz (1978) er uddannet Arkitekt i 2006 og fik tildelt VOLA prisen for sit afgangsprojekt. Betz’ har for sit kunstneriske virke modtaget en lang række designpriser og legater samt udstillet i ind- og udland. Amanda Betz arbejder med papiret som sit primære materiale - et virke der spænder fra design, for bla. Le Klint, til unikaværker. Betz’ har senest været aktuel med soloudstillingen Vi er Cellulose i Formation Gallery. Hun deltaget i udstillingen The Dark Side på Vendsyssel Kunstmuseum og Kastrupgårdsamlingen, i efteråret vil hun deltage i M/S Museet for Søfarts kommende udstilling.
Til udviklingen af VANDETS MÆRKE har Amanda Betz modtaget støtte fra Grosserer L.F. Foghts Fond og Statens Kunstfond. Udstillingen er udført på et arbejdsophold på Statens Værksteder for Kunst og på Papirmuseet Silkeborg – med særlig tak til Bent Schmidt Nielsen.
UDSTILLINGSPERIODE: 29. AUGUST - 12. OKTOBER 2024
FOTOS: Laura Stamer